Selama nie asyik masak Asam Pedas Ayam jek...so hari semalam berbuka puasa aku try masak
Asam Pedas Ikan Pari...
Fuhh..nasib baik jadi and sedap...
dalam dok konfius dengan respi yang ada tu sebenarnya
aku tak ingat amik kat website mana, tapi resepi tu macam tak complete...
so, aku modified la ikut suka aku sendiri..
kalo nak cuba, amibil resepi nie yep..
Bahan-Bahan:
- 6 Ketul Ikan Pari - dibasuh dengan air limau
- 6 Ulas Bawang Merah
- 4 Ulas Bawang Putih
- 1 Inci Halia
- 6 Biji Lada Kering
- 2 Biji Lada Merah
- 3 Biji Cili Api
- 2 Batang Serai dicerai-ceraikan
- 4 Batang Bendi
- 2 Biji tomato
- 1 Sudu Makan Ketumbar
- 1 Sudu Makan Jintan Manis
- 1 Sudu Lada Hitam
- Seikat Daun Kesum
- 4 Keping Daun Limau Purut
- Air Asam Jawa (secukupnya)
- 1 Cawan Minyak Masak
- Garam
Cara Memasak :
- - Bahan 2 hingga 7, di blend.
- - Bahan 11 hingga 13, disangrai..(aku xtau ape benda sangrai ni, so aku tumbuk bahan-bahan nie bersama)
- - Panaskan secawan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah di blend.Tumis sehingga garing..
- - Masukkan Ikan Pari , Daun Limau, Serai dan Bendi
- - Setelah ikan separuh masak, masukkan air asam jawa..ikutlah korang nak kuah banyak ke sikit
- - Masukkan ketumbar, jintan manis dan lada hitam
- - Setelah dia menggelegak, masukkan daun kesum dah garam secukup rasa.
- - Biarkan sehingga ikan pari betul-betul masak..
nampak menyelerakan buat sahur pg nanti :)
ReplyDeletekalo ikan pari tukar jadik ayam pon macam besh je nih...
ReplyDelete