Thursday, August 11, 2011

Resepi Ayam Percik

Dalam kelam kabut terjaga dari tidur lepas balik kerja semalam, sempat juga merealisasikan cita-cita aku untuk masak Ayam Percik nie..Even masa tu dah pukul 6.40pm dengan pinggan mangkuknya still tak berbasuh..Tepat-tepat orang azan ayam ni masak.

Resepi untuk korang yang dah tak ada idea nak masak apa untuk berbuka..senang dan ringkas je bahan-bahannya.

Bahan-bahan:
  1. 4-5 ketul Ayam (digaul dengan garam dan kunyit = goreng)
  2. 3 biji Bawang merah - kisar
  3. 2 biji Bawang putih - kisar
  4. 1/2 inci Halia - kisar
  5. 1 cawan Santan ( kalau guna santan kotak yang pekat, tambah air sikit)
  6. 2 sudu Cili giling
  7. 1 batang Serai dititik titik
  8. 2 keping Asam Jawa
  9. Minyak untuk menumis

Cara-Cara :
  1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan serai dan cili giling, tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam yang telah digoreng, santan dan asam keping. Masak sehingga kuah pekat

Senang je kan??? Kalau korang masa dalam kuantiti yang banyak, just tambah je lah bahan-bahan tu ikut sukatan korang.
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERPUASA!

1 comment:

Silakan mengomen ye..tak kena makan pun!!