Monday, September 23, 2013

Resepi Carrot Kek



First time buat carrot kek....Gigih ok memarut carrot tu...Sorry sebab ada satu gambar je..excelli kejadian ni dah lama..sebelum raya kot..tapi tau tau je lah..sekarang ni susah nau nak dirasuk roh menaip blog...tu yang dah dua bulan tak berupdate...

Resepi original dari blog Mat Gebu..Aku memang suka ambil resepi dari blog Mat Gebu sebab kompom jadik punya..

Aku tolong copy pastekan resepinya kat sini okeh!

BAHAN-BAHANNYA :
* 1 cawan tepung gandum
* 1 camca teh baking powder
* 1/2 camca teh soda bicarbonate
* 1/2 camca teh garam halus
* 1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis(*disatukan dan diayak)
* 2 biji telur gred "A" *
* 3/4 cawan minyak jagung
* 1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
* 1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
* 1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
* 1/2 cawan kelapa kering
* 1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :
* 70 g mentega tanpa garam
* 125 g cream cheese
* 1 camca teh esen vanilla
* 1 1/2 camca besar gula aising, diayak

 CARA MEMBUATNYA :
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...

UNTUK CREAM CHEESE :
Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.

Senang je kan??? Aku bab2 mendeko memang serius failed...so abaikan comot momot tu..bak kata Mama aku "apesal hodoh sangat kek tu"? ..... erk..

No comments:

Post a Comment

Silakan mengomen ye..tak kena makan pun!!