Thursday, June 23, 2011

Menyeludup Masuk Ke Siam

Dah lama dah aku teringin sangat nak masuk ke Siam nie..
Asyik dengar Mama & Si Kecik tu je yang bercerita..
Akhirnya...
Kesampaian juga hajat aku tu..

Actually bukanlah masuk sampai ke bandar Thailand tu..
Just dekat sempadan dia je..tempat tu nama Munduk.
Melalui Pasir Mas...
Kena naik perahu ye..
Merentasi Sungai Golok.

Yang ada perahu tu sempadan negara kita..dan sebelah sana tu sempadan Thailand..

Dekat je pun sebenarnya..sekali pakcik perahu tu buat u-turn je dah sampai..Tambang dia sekepala sehinggit (RM1). Satu perahu boleh muat lebih dari 15 orang..memang besar lah...


Dah macam pelarian plak aku rasa...
Memula kiteorang macam excited gila ar kan..ye ar first time masuk sana, first time naik perahu..tapi bila nak naik tu, kaki ketar tak yah cakap..muka tak confident je...Tapi adik aku Maqim leh selumber je berdiri dekat dalam perahu tu..Mentang-mentang dah biasa...

Kebiasaannya akan ada askar Thailand yang periksa IC semua warganegara kita yang masuk ke sempadan sana..Tapi hari aku pergi nie, tak de pulak..Alhamdullillah..dapatlah orang tu merasa masuk ke Thailand...Kalau tak, mesti muncung aje kena tunggu kat sempadan kita..hahahaa

Suasana sekitar kawasan Munduk

Gedung Beras

Beras kat sini memang murah-murah lah..Tapi Mama aku kata, ada hari-hari tertentu je kita boleh beli beras ni banyak-banyak..sebabnya askar sempadan Malaysia tak bagi bawak masuk negara kita..


 Air Botol

Untuk pengetahuan korang kat sini paling banyak jual baju..Baju-baju perempuan..Harga memang murah..Aku beli blouse new design yang jual dekat sini RM30-40 dengan harga RM19 je.. Dekat sana kita membeli guna duit kita (RM).. Walaupun ada kedai-kedai yang tulis harga dia dalam BATH. 10 Bath bersamaan RM1.00.



Sampai sekarang bunga tu ada je duk bersandar dekat dinding rumah..belum ada pasu yang sesuai nak letak..
Walaupun tak round seluruh kawasan nie, tapi penuh lah jugak boot kereta..
Dan aku rasa, duit aku habis dalam RM80 beli baju, bunga, bekas makanan bertingkat (2), frame gambar, bantal...banyak gak kan??
Next time kalau balik kampung harus lah pergi lagi....
Siapa nak pergi, jom balik kampung aku..hehehhe

4 comments:

  1. ade jual pistol x kat ctu?

    ReplyDelete
  2. @Anonymous anon nie mcm kenai..pisto cap ape nak???

    ReplyDelete
  3. You seriously smuggled yourself to Thailand? That's daring wei :)

    ReplyDelete

Silakan mengomen ye..tak kena makan pun!!