Wednesday, March 17, 2010

Bersarapan pagi-pagi bersama Pulut Pagi..

Korang tahu ke ape tu Pulut Pagi???
Mesti ramai yang tak tahu
except kalo org kelantan...
dieorg tahu ler...
Pulut pagi ialah Pulut yang dimakan di waktu pagi..
muahahahahahah..
sorry..!!! :(
tapi memang betul lah pulut nie enak dimakan diwaktu pagi
Cara nak buatnya???senang saje..cehhh..berlagak la pulak..padahal aku pun baru 1st time buat nie..
selama nie tahu makan aje..
bile duk berjauhan ngan tukang masak (my beloved mum) kena la masak sendiri nak makan ape
nak beli kat kedai tak ada la pulak
oklah..bebel aje..nie cara buatnya

Bahan-bahan:
1)Beras pulut
2) Gula perang/gula melaka
3) Kelapa muda
4) sedikit garam

Cara membuatnya
1) Rendam beras pulut dalam 30 minit (ikut suka sukatan berapa)
2) Basuh bersih-bersih
3) kukus pulut tersebut sampai separuh masak
4) then masa tengah panas-panas tu, gaulkan gula perang yang dah hancur tu...kalo guna gula perang yang keras tu, kena masak dulu bagi cair...gaulkan sekata sehingga agak2 manis.
5) Masak lagi sehingga betul2 masak
6) masa panas dia lembik sikit, so nak makan elok tunggu dia sejuk
7) kelapa muda digaulkan dengan garam..jangan banyak-banyak garam tu
karang masin.
8) taburkan kelapa muda tadi diatas pulut

nie yang dah siap untuk dimakan

SELAMAT MENCUBA!!

6 comments:

  1. perghh...tgk pon macam tau je manis...
    manis ke?
    mana best? akok ke pulut nie???

    ReplyDelete
  2. Hasan :ikut sendiri nak manis ke x..sye xbuat manis, sbb xsuka manis2..Akok & pulut nie dua2 best...Baik Punya!!!

    ReplyDelete
  3. selalu makan kalau balik kampung. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete

Silakan mengomen ye..tak kena makan pun!!