Wednesday, January 12, 2011

Rawatan Yang Mengundang Bencana -FISH SPA

12 Januari 2011
2127

Siapa kat sini suka bagi ikan makan kaki???
Maksud aku ialah buat Fish Spa..
sila angkat kaki sekarang!!!
hahahha..aku lah tu..
nak ambik ni kaki aku...


Sorry..salah kaki..ni bukan kaki aku...
Sila baca nie..
Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.
Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”
Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”
Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis.
Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.
Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika Syarikat
Huwaa..tak mau buat lagi....Takutt....
aku memang suka gila buat rawatan fish spa nie..
tapi betul juga ye..mana lah tahu kalau ada orang yang sakit Aids ke HIV ke yang pernah buat jugak..pastu masuk pulak kaki kita...
tak pasal-pasal jadi mangsa...

Contengan Tambahan : Credit to tuan punya blog  BILA AKU MULA MEMEKAK sebab forward email ni. (die paksa aku bagi credit..huwaaa...)

5 comments:

  1. mcm2 hal ble b'laku tnpa kita jangka... hurmmmm~
    *Rock

    ReplyDelete
  2. as salam..
    bru cdg nk g buat..cmni cancel la paknya..huh
    gd info..tanx

    ReplyDelete

Silakan mengomen ye..tak kena makan pun!!